The 12 week year

Doe in 12 weken meer dan anderen in 12 maanden.

Het nieuwe jaar 2022 ligt voor ons! Een nieuw jaar om anders om te gaan met de doelen die jij dit jaar stelt. Waarom doelen voor een heel jaar en niet voor een kortere periode?

Dat is precies de crux van de “12 week year” methode, een methode die belooft dat je in 12 weken meer gedaan krijgt dan anderen in 12 maanden. De methode is beschreven in het Amerikaans boek van Brian P. Moran en Michael Lennington. De kern van deze methode is dat je aan de doelen die je stelt heel concreet acties koppelt. Deze acties hou je 12 weken vol EN je monitort ze.

“The greatest predictor of your future are your daily actions.”

Ken je dat? In het begin van het jaar doelstellingen en mooie plannen gemaakt, om er dan in november achter te komen dat er wel heel hard aan gewerkt moet worden om ze toch nog te realiseren. Met deze methode voorkom je dat. Je kunt er elk moment in het jaar mee beginnen, het gaat om 12 weken en niet om een heel jaar. In deze blog geef ik je een korte samenvatting van de methode.

Weten wat je wilt

Het begint ermee dat je voor jezelf helder hebt wat je wilt, waar ga je voor. Welke droom wil jij realiseren. Een visie waarin je dat verwoordt is het startpunt en die visie mag best uitdagend zijn, dat motiveert goed.

Als je weet wat je wilt bereiken op de lange termijn, ga je bedenken wat dit voor de komende 3 jaar betekent. Welke vaardigheden moet je ontwikkelen, wat moet je leren, waar moet je ervaring in op doen, waaraan wil je werken. De 12 weken methode helpt je om stapsgewijs die grote doelen te bereiken, zodat je niet op het eind van het jaar nog eens heel veel extra gas moet geven. (Of bedenkt dat het weer niet gelukt is.)

Doelen en acties

Je knipt je grote doelen op in kleinere doelen, je formuleert daarvoor resultaten die je wilt bereiken in die 12 weken. Per doel/resultaat bepaal je wat je de komende 12 weken gaat doen om dit te bereiken. Je maakt daarvoor een plan met acties. Een plan helpt omdat het fouten vermindert, tijd spaart en vooral focus geeft! Schrijf dat plan ook vooral op, dat is essentieel om het steeds te kunnen toetsen.

Voorbeeld persoonlijk doel

Stel dat je doel is om in de eerste 12 weken van 2022  5 kg af te vallen. Wat ga je daar dan voor doen? Welke acties ga je daarvoor ondernemen?

Dat zou kunnen zijn:

  • 5 x per week een uur intensief wandelen
  • bij het warm eten geen tweede keer opscheppen
  • maximaal 2 glazen alcohol per week 

Voorbeeld zakelijk doel

Een werkvoorbeeld voor een ZZP-er die wil groeien naar een bedrijf met personeel, kan zijn ik wil 10 nieuwe contacten spreken. Ik doe dat via social media.

De acties daarvoor kunnen zijn:

  • iedere week een blog voor de bedrijfswebsite
  • 2 x per week een bijdrage op LinkedIn
  • dagelijks reageren op een LinkedIn bijdrage

Zie je dat er een verschil is tussen meetbare resultaten (5 kg afvallen, 10 nieuwe contacten spreken)  en meetbare activiteiten (5 x per week wandelen, iedere week een blog op de website) Beide heb je nodig. Als je jouw meetbare resultaat niet bereikt komt dat door een fout in het actieplan of door het niet uitvoeren van je acties. Je hebt grip op je acties en niet op de resultaten, maar je hebt je acties nodig om tot het resultaat te komen.


Monitoring

Iedere week ga je voor jezelf na of je acties ook daadwerkelijk hebt uitgevoerd. Die acties zijn niet de gemakkelijkste (anders had je het al lang gedaan) en vragen om discipline en volhouden. Houd bij hoeveel % je gedaan hebt, iedere dag en iedere week is weer een moment om het te verbeteren. Veranderen gaat nu eenmaal niet in 1 keer.

Door scores bij te houden focus je op de acties die je wilt doen. Valkuilen die je daarbij tegen kan komen zijn:

  • denken dat meten gecompliceerd of onbelangrijk is
  • er geen tijd voor nemen (het is echt maar een paar minuten)
  • stoppen als je niet goed scoort

Na 12 weken bepaal je of je je doel gehaald hebt. Als dat het geval is, stel je een nieuw doel, met nieuwe acties. Doel niet gehaald? Maak een nieuwe plan: bepaal nieuwe acties om je doel te halen, en houd dit opnieuw 12 weken vol. Deze evaluatie en het opnieuw vaststellen van een aantal doelen doe je in de dertiende week. Op deze manier kun je 4 keer per jaar heldere doelen met concrete acties formuleren en is de kans groter dat je jouw doelen ook daadwerkelijk haalt. 

Maatje

Om te zorgen dat je deze acties ook daadwerkelijk uitvoert en dit bijhoudt is het fijn (noodzakelijk) dat je een sparring partner hebt. Iemand met wie je elke week op een vast moment afspreekt om verslag te doen van je acties. Het werkt het beste als je dit met iemand doet die ook met de methode werkt en belangrijker feedback durft en kan geven. Op die manier houd je elkaar scherp en gemotiveerd.  

Meer lezen of weten?

Het Amerikaanse boek is “The 12 week year, get more done in 12 weeks than others do in 12 months is geschreven door Briona P. Morgan en Michael Lennington. Het is uit 2013 en uitgegeven door John Wiley & Sons, New Yersey.

Het boek is niet in het Nederlands vertaald.

Je kunt ook met mij contact opnemen om te kijken wat jij nodig hebt om je doelen waar te maken.

16 februari 2022