Helpt het boek van Marie Kondo je voor overzicht op je werk?

Na haar boeken over opruimen van spullen thuis kwam Marie Kondo in 2020 met een boek over het opruimen van je werk en op je werk. Ze schreef het boek samen met organisatiepsycholoog Scott Sonenshein.

Marie Kondo is bekend vanwege haar speciale opruim methode de KonMari-methode. Een methode waarvan ze zegt dat die eenvoudig en effectief is en die ervoor zorgt dat je nooit meer terugvalt in troep maken. Ze maakt daarbij gebruik van een bijzonder selectiecriterium: kiezen waar je blij van wordt. Dat selectiecriterium gebruikt ze, weliswaar in een uitgebreidere vorm ook in dit boek over opgeruimd op het werk.

Wil je dit zoveelste boek over opruimen lezen? Hier is een kort overzicht van wanneer het boek je wel of niet iets te bieden heeft:

+ Wel als je diverse manieren van opruimen op je werk wilt toepassen. Het gaat niet alleen over spullen maar ook over beslissingen, je netwerk, je teams, je tijd.

+ Wel als je de Marie Kondo vraag: “word je er blij van” wilt toepassen op werk. Deze is aangevuld met: “Word je er nu op je werk blij van”, “word je er blij van voor toekomstig werk”, of “is het nuttig voor je werk.” Dat is weer eens een andere benadering om naar de organisatie van je werk te kijken.

  • Niet als je op zoek bent naar een spectaculaire andere invalshoek. Als je al boeken over opruimen, timemanagement, grip op je werk, slim werken etc. gelezen hebt, levert het niet perse nieuwe inzichten op.
  • Niet als je meerdere pogingen hebt gedaan hebt om op te ruimen en het je niet lukt. Vraag dan persoonlijk advies!

Wil je meer lezen over dit boek? Lees dan mijn bijdrage op LinkedIn over dit boek.

2 september 2021